Sıvı Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?
Sıvı Solucan Gübresi Nasıl Kullanılır?
Solucan Gübresi organik olması nedeniyle tamamen doğal iklim koşullarına dayanarak üretilen hormonsuz tarım ürünleri yetiştirmek açısından olmazsa olmaz besleyici ögedir. Bu açıdan solucanların dışkısından elde edilen solucan gübresinin tarım ürünlerinin olgunlaşma sürecinde çok etkili olduğunu dile getirmek gerekiyor. Peki sıvı solucan gübresi nedir, içeriğinde neler vardır ve önerilen kullanım koşulları nelerdir bunun üzerinde durmak gerekir.
Sıvı Solucan Gübresi Nedir?
Sıvı solucan gübresi katı haldeki solucan gübresinin endüstriyel sıvılaştırma makinesi yardımıyla akışkan hale getirilmesi sürecidir. Bu süreçte Rivasol Sıvı Solucan Gübresinde kullanılan yöntem hidrokavitasyon teknolojisi yoluyla sıvılaştırma işlemidir.
Sıvı Solucan Gübresinin İçeriği Nedir?
Sıvı solucan gübresinin içeriğinde fülvik asit, aminoasitler (asparin, valin, metionin, glümamin), humat, mikroorganizma, kalsiyum, potasyum gibi enzimlerden yararlı bakterilere kadar birçok içerik doğal olarak yer alır. Bunun yanı sıra kokusuz olması, renksiz olması sayesinde organik tarım ürünü besleyici gübre olarak karşımıza çıkar.
Sıvı Solucan Gübresinin Faydaları
•Bitki besin maddeleri ve humik asitler nano boyutlara düşürüldüğü için bitkiler tarafından emilimi çok daha kolay ve yoğun olur.
•Toprağın elementlerini ve pH değerini dengelemede yardımcı olarak topraktan verim artışını arttırır.
•Fosfor, potasyum, kalsiyum gibi organik dokusu sayesinde toprağın çözülmesini kolaylaştırarak bitki köküne erişimini kolay hale getirir.
•Çimlenmeyi hızlandırarak bitkinin daha kısa sürede gelişmesine katkıda bulunur.
•Fotosentez olayını arttırarak Güneş ışınlarından daha çok zaman diliminde yararlanmayı mümkün kılar.
•Yabani otların büyümesini önleyerek toprağın organik yapısını korur.
•Elde edilecek tarım ürünlerinin tamamen organik koku, tat ve yapısında olmasına imkan tanır.
Sıvı Solucan Gübresinin Kullanımı
Sıvı solucan gübresi bir dekarlık arazide 300ml ya da 400 ml olacak şekilde uygulanır. Bu özelliğinin yanı sıra 6 saat veya 12 saatlik nöbetleşe uygulaması gerçekleştirilmelidir. Aşağıda detaylı bir şekilde tarım ürünlerine hangi sıvı solucan gübreleme tekniğinin uygun olduğu anlatılmıştır:
•Tohumlarda : Çimlenme dönemindeki tohumluk tarım ürünlerinde püskürtülerek sıvı solucan gübresinin uygulanması işlemi gerçekleştirilir.
•Ağaçlarda : Sıvı solucan gübresini doğrudan ağacın köküne veya yapraklarına püskürtme yöntemiyle yada damlamadan uygulamak en doğru yöntem olarak karşımıza çıkıyor.
•Saksı bitkilerinde : Püskürtülerek saksıdaki bitkinin organik açıdan natürel yapısını bozmamak amaçlanır.
•Seracılıkta : Domates, biber, salatalık, kavun - karpuz gibi sera bitkilerine yönelik olarak sıvı solucan gübresi işlemi gerçekleştirilir. Bu özelliği açısından yer verildiği zaman her halükarda öne çıkmaya devam ettiğini dile getirmemiz mümkün kılınmaktadır.
Bununla birlikte bitkilerde hangi zaman dilimlerinde ne kadar litrelik sıvı solucan gübreleme işleminin gerçekleştirileceği üzerinde de kesinlikle durmamız gerekiyor.
•Tahıl ürünlerinde : Üç safha halinde gerçekleştirilmektedir. 1. safha olarak ekim öncesi dönemde 1 tonluk tohum için 200 litrelik suya 4 litre katıştırarak gerçekleştirilir. Kardeşlenme döneminde 1 dekarlık alana yine 60 litre su içerisine 300-400 ml katmak gerekir. Son olarak gebelik döneminde ise 1 dekarlık alana 60 litre suyla 300-400 ml sıvı solucan gübresinin karıştırılmasına dayanır.
•Sebzelerde : Domates, biber, salatalık, turp, marul gibi sebzeler için ekim öncesinde 100 litrelik su içine 3 litre katıştırmak gerekir. Bitki gelişim döneminde (vejetafif) 1 dekarlık alan içerisinde 60 litre su ve 300-400 ml sıvı solucan gübresinin karıştırılması gerekiyor. Çiçeklenme dönemiyle birlikte 1 dekar alanda 60 litrelik suya 300-400 ml sıvı solucan gübresinin karıştırılması gerekmektedir.
•Üzüm ekim öncesi dönemde 100 litre suya 2 litre katışarak elde edilir. Bunun yanı sıra kardeşlenme dönemi için 1 dekar alanda 60 litrelik suyun 300-400 ml sıvı solucan gübreleme işlemi gerçekleştirilir. Yaprak dökümüyle birlikte 1 dekarlık alana 60 litrelik alan için 300-400 ml sıvı solucan gübreleme işleminin uygulanması gerekiyor. Bu sıvı solucan gübresinin en doğru kullanımıdır.