Defne Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Defne ağacı, kokusundan dolayı çok sevilen,  çalı türü bir ağaçtır. Akdeniz bölgesinde iklimden dolayı bodur, çalı türü olurken diğer bölgelerde yetişenler küçük ağaçlar şeklinde olurlar. Defne ağaçları şifalı ağaçlardandır. Kozmetik sektöründe ve yemeklere güzel koku vermesi içinde kullanılır. Ülkemizde en güzel defneler Mersin ve yöresinde yetişir. Türkiye genel olarak dünya defne ihtiyacının %85'ini karşılamaktadır. Ülkemizce önemi büyük olan defne ağacı nasıl yetişir?

Ekilecek yer ve toprak isteği

Defne ağacı yetiştirilmesi için bölgenin deniz etkisinde olması gerekmektedir. Kışın don olmayan iklimler severler. Defne ağaçlarının dişisi ve erkeği olur. Belli bir alana ekilen ağaçlardan sadece bir tanesi erkek olsa yeterlidir ancak böyle çiçeklenebilirler.

Defne fideden dikimi oldukça risklidir. Yer değiştirmeyi sevmezler.  Çünkü fide haline gelmiş defne yer değiştirdiği zaman kuruma ihtimali çok fazladır. Çelikleme yöntemiyle de çoğalamazlar. O yüzden ideal olanı tohumdan ekmektir.

Deniz olan, kışları çok soğuk olmayan bir bölgede yaşıyorsanız bahçenizde istediğiniz yere tohum ekebilirsiniz. Sadece ekilecek alanın havadar, esinti aldığına dikkat edilse yeterlidir. Bir daha yer değiştirmeyeceğiniz bir alan olmasında da fayda vardır. Köklendikleri zaman yer değiştirmeyi sevmezler. Defne ağaçlarının özel bir toprak istekleri de yoktur . Tohum ekiminden önce sığır gübresi ile toprağı karıştırıp birkaç gün dinlendirirsek iyi olur.

Daha sonra tohumları toprak üzerine koyun. Sık dikilecekse en az 4-5 metre mesafe olmasında fayda vardır. İlk fidelendiğinde ve birkaç yıl bu farkın nedeni anlaşılmaz ama daha sonra büyüdükçe fark kapanacaktır. Tam gömme yapmayın yarı yarıya gömülme yapılmalı. Tamamı gömülürse tohumlar çürüyecek hatta bazen böceklenme bile görülebilir. Bir defa köklenip fide halini alıp yapraklanırsa bir daha bir şey olmaz. Can suyunu verip 2-3 günde bir sulamanız yeterlidir.

Bakım ve sulama

Ekilen defneler yapraklanıp boy atmaya başladıktan sonra ilkbahar ve yaz aylarında toprak kurudukça dipten sık sık sulama yapılmalıdır. Fakat kış ayı geldiğinde çok seyrek, ayda bir iki defa sulanması yeterlidir. Yağan yağmurlardan kendilerine su depolarlar.